Választható tanórai foglalkozások 2019/2020

A 2019/2020-as tanév választható tanórai foglalkozásaira 2019. május 20-ig kell jelentkezni. Az alábbi linkeken elérhető a választható foglalkozásokkal kapcsolatos tájékoztató, illetve jelentkezési lap. Kérjük a szülőket és tanulókat, hogy nyomtassák ki a dokumentumot, és a leválasztható je­lentkezési lapot a jelzett időpontig aláírva juttassák vissza az iskolába.

A 10.-es tanulóknak kettő két órás foglalkozás választására van lehetőségük az érettségi felkészítők megadott sávjaiból. Fontos, hogy a jövő évi 11.b, 11.c emelt angol, 11.d, 11.f osztályokban 1 db két órás, a 11.a osztályban 2 db két órás emelt vagy közép szintű érettségi felkészítő foglalkozás választása kötelező, mivel így teljesül a helyi tantervben az évfolyamra előírt heti óraszám.
(A mmgsz.sulinet.hu/iskola/helyitanterv.html oldalon elérhető helyi tantervek az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről c. jogszabály alapján készültek.)

Tájékoztató és jelentkezési lap az érettségi felkészítő foglalkozásokra

Tájékoztató és jelentkezési lap a tanórán kívüli foglalkozásokra

A fenntartó, a szülői szervezet, az iskolaszék és a diákönkormányzat jóváhagyása a választható foglalkozásokról.

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-ának felajánlásával! »

A korábbi években is nagy segítséget nyújtottak a felajánlások kiemelkedő teljesítményű diákjaink elis­merésének támogatásában.
A Munkácsy Gimnáziumért alapítvány adószáma:
19196033-1-14

nyelvSegítség a második
idegennyelv-választásához

Melyik nyelvet válasszam? Gyakran merül fel a kérdés szülőkben és diákokban egyaránt. A lehetőségek bemutatásával szeretnénk segítséget nyújtani a döntésben.

Második idegennyelv-választás »

2019. október

Plakát

Kutatók éjszakája a Munkácsyban 2019

Szeptember utolsó csütörtökén az idei tanévben is megrendezésre került a Kutatók éjszakája, melyen 70 csapat, összesen 281 diák vett részt. Nagy örömünkre több általános iskola is elfogadta a meghívásunkat, így 18 általános iskolai csapat versenyzett.

Izgalmas programokkal vártuk a sok érdeklődő, tanulni vágyó diákot.

Hodics Júlia 7.a osztályos tanuló így ír a délutánról: "Idén vettem részt először a Kutatók éjszakáján. Nagyon élveztem. Tetszett, hogy nem volt ellenségeskedés a csapatok között. Az osztályunkból majdnem mindenki indult. A versenyen elértük az összpontszám nyolcvan százalékát, ráadásul másodikak lettünk a hetedik osztályos kategóriában. Két régi osztálytársam is részt vett a rendezvényen. A feladatok nem voltak túl könnyűek, de túl nehezek sem. Nekem a legjobban a hulladékszobrászat és a »Milyen lesz a világunk 2030-ban?« című állomás tetszett, mert nagyon érdekel a környezetvédelem, de a kémiai előadás is jó volt."

A versenyen mindenki nyert, hiszen sok érdekes információt gyűjthetett össze, szélesíthette természettudományos ismereteit.

A rendezvényen készült fotók »

Eredmények »

2019. szeptember

Központi Tanévnyitó Kaposváron

Iskolánk tanára, Türgyei Krisztina angol nyelv szakos pedagógus a 2019-2020. tanév városi tanévnyitó rendez­vényén a tanulók nevelése, oktatása érdekében végzett kiemelkedő színvonalú, eredményes pedagógiai munkájáért polgármesteri dicsérő oklevelet vett át.

Tanárnő kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységét kö­szönjük, az elismeréshez szívből gratulálunk!

2019. szeptember 1.

Pedagógusnapi kitüntetések

A Városi Pedagógusnap keretében három munkatársunkat köszönthettük elismerésük alkalmából.

Simonne Kutas Zita a Professzor Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere elismerő oklevelét vehette át.

Kántor Tamás sok évtizedes karbantartói tevékenységéért polgármeseri dícséretben részesült.

Berzsánné Csajághy Nóra kiemelkedő tevékenységét a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács ismerte el.

Kollegáinknak elismeréssel gratulálunk!

2019. június

geopark

Geoparkok nyomában Bulgáriában

Négy tanuló két kísérőtanárával, néhány napot töltött Várnában az ERASMUS+ program keretében.

Az útról szóló élménybeszámolót itt olvashatják.

Képek a kirándulásról »

2019. június

Határtalanul Erdélyben 2019

Május 14-én kora reggel 6-kor utunk kezdetét vette és elindultunk Erdélybe, azon belül pedig Hargita megyébe. Az utunk során lehetőségünk volt a buszon meghallgatni az előre elkészített prezentációkat különböző témákból. Sajnos az utazás tovább tartott, mint terveztük a közlekedési munkálatoknak köszönhetően, így este 22-23 óra körül foglaltuk el a szállást.

Bővebb élménybeszámoló itt olvasható.

Képek a kirándulásról »

2019. május

díjátadóKerezsi Endre-díj

Rangos elismerésben részesült Simonné Kutas Zita a Magyar Sport Napja alkalmából hétfőn tartott ünnepségen, Budapesten.

A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium testnevelő-edzője, a Kaposvári Röplabda Akadémi a leány szakág-vezetője a Kerezsi Endre-díjat vehette át a testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, és a diáksport szervezésében végzett, több évtizedes munkájáért.

2019. május

giovanniXIII. Giovanidée Nemzetközi
Ifjúsági Fesztivál bukaresti döntője

Május 10-12-én Bukarestben lezárult egy több hónapig tartó projekt, amelyet a migráció témájában hirdettek meg a szervezők. Iskolánkból négy diák és két kísérőtanár vett készt ennek a rendez­vénynek a döntőjén. A témában készített film 27 alkotásból a 2. helyezést érte el.

Beszámoló a fesztiválról »

2019. május

Lóczy döntő 2019

Május 6. és 8. között került sor a Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny döntőjére iskolánkban. A hétfői megnyitó és szakmai előadások után kedden az elméleti verseny, szerdán a gyakorlati forduló zajlott Patcán. A résztvevők kísérő programként csillagászati bemutatón vettek részt a Zselici Csillagpark kardosfai csillagvizsgálójában.

A 9. évfolyamon a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákja Koszta Benedek (felkészítő: Szőllősy László), a 10. évfolyamon a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanulója Szita Gergely (felkészítő: Szlovák-Baris Katinka) vihette haza a győztesnek járó Lóczy plakettet. Mindkét évfolyam első nyolc helyezettje nyugat-balkáni tanulmányúton vehet részt június végén.

Iskolánkból három tanuló szerepelt a döntőben: Söjtöry Dóra (9.c) az országos 4. helyet, Péntek Kamilla (9.c) az országos 7. helyet szerezte meg (Berzsánné Csajághy Nóra), Bálint Tamás (10.f) pedig az országos 24. helyen zárta a versenyt (Dr. Tapazdiné Klujber Krisztina).

Gratulálunk!

Végeredmény »

Képek a versenyről »

2019. május

BallagásBallagási Ünnepség 2019

"Talán az MMG100-as póló egyszer emlékeztetni fog arra, hogy a múltatok ezen része mindig közös marad, összeköt Benneteket."

Május 4-én ballagtak el a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium végzős diákjai. A 2018/19-es tanévben a 12. évfolyam 144 tanulója vett búcsút az iskolától.

Képek búcsúzó diákjainkról »

A kaposvarmost.hu fotóbeszámolója »

2019. május

díjátadóDÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

A Kaposvári Polgári Casino Elnöksége 2019. évi díját

Dr. Ruisz Györgyné (Csöpikének) ítélte oda,

a nyugalmazott középiskolai tanárnő több évtizedes, elődeink emlékét és hagyományainkat, a magyar nyelvünket védelmező kiállása és a példamutató lokálpatrióta tevékenysége elismeréseként.

Az erről szóló Oklevél, valamint Jambrich Liza keramikusművész "Madonna gyermekével" című kisplasztikájának átadására 2019. április 25-én került sor.

Kedves nyugdíjas munkatársunknak szívből gratulálunk!

2019. április

XXVI. Országos Spanyol Nyelvű Vers-
és Prózamondó Verseny - Tata

2019. április 13-án rendezték meg a XXVI. Országos Spanyol nyelvű Vers- és Prózamondó Versenyt az Eötvös József Gimnáziumban Tatán. A versenyen 21 középiskola 50 tanulója vett részt. A verseny, melynek idén Kuba volt a témája, négy kategóriában zajlott.

Bővebb beszámolót a versenyről itt olvashatnak.

2019. április

Bergamo-i cserekapcsolat

Huszonhárom tanuló két kísérőtanárával együtt Bergamoba látogatott, hogy betekintést nyerjen az itáliai fiatalok mindennapjaiba.

Az útról szóló élménybeszámolót itt olvashatják.

2019. április

geopark

Geoparkok nyomában Spanyolországban

Három tanuló két kísérő tanárával Spanyolországban töltött néhány napot ERASMUS+ program keretében.

Az útról szóló élménybeszámolót itt olvashatják.

2019. április

A magyar költészet hete a Munkácsyban

Változatos programokkal emlékeztünk április 11-e hetében a magyar költészet napjára. Munkácsys kis költők nagy versei kerültek a VERSFALra, rendhagyó irodalomórát tartott Szép Gergő, SLAM POETRY előadó, hely- és IRODALOMTÖRTÉNETI KIRÁNDULÁSon vett részt a 11. évfolyam, és verselő diákok, amolyan VERSKOMMANDÓ lepte meg az iskola minden tanulóját és tanárát.

Beszámoló a programokról »

2019. április

Helyesírási verseny francia nyelven az ELTÉ-n

2019. március 29-én 15. alkalommal került megrendezésre a Grande dictée (a nagy helyesírási verseny). Több évi kihagyás után ismét indultunk a versenyen, és tanulóink eredményesen szerepeltek a nagyhírű budapesti Kölcsey, az aszódi és pásztói két tanítási gimnáziumok mellett.

Élménybeszámoló »

A részletes eredményről itt olvashattok.

2019. március

toxikaRendhagyó osztályfőnöki óra
a szenvedélybetegségekről

2019. március 27-én dr. Zacher Gábor toxikológus tartott előadást a kaposvári sportcsarnokban a szenvedélybetegségekről és azok hatásairól. Ezen a rendezvényen a Munkácsy Mihály Gimnázium is rengeteg diákkal képviseltette magát, akik egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretein belül ismerkedhettek meg a függőség következményeivel.

2019. március

Frankofón nap a Munkácsyban

A második idegen nyelv választásának megkönnyítését segítette a gimnázium leendő tanulói számára a francia nyelvet művelők összefogásából éledt program.

Változatos feladatok, jó hangulat, és gasztronómiai utazás jellemezte a délutánt.

Élménybeszámoló »

2019. március

Senior MTDK Konferencia 2019

2019. március 26-án került sor a Munkácsy Tudományos Diákköri Konferencia Senior kategóriájának szóbeli fordulójára. A rendezvényen a diákok természettudományi és társadalomtudományi kategóriában versenyeztek.

A végeredményt (itt) a korábban írásban beadott pályaművek értékelése, és a szóbeli védésen nyújtott teljesítmény alapján alakította ki a zsűri.

A díjazott és résztvevő diákoknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk!

A senior konferenciáról készült fotókat itt »
tekinthetik meg.

2019. március

Tiéd a SZÓ-TÁR
szótárhasználati vetélkedő

A GRIMM Kiadó gondozásában három online fordulót követően, iskolánk három csapata – egy spanyol, egy francia, egy orosz nyelvet tanuló – az országos döntőbe jutott, ahol első, második, és negyedik helyezést szereztek.

Az országos döntőre 2019. március 22-én került sor Szegeden.

A résztvevő diákoknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk!

Élménybeszámoló »

Eredmények »

2019. március

Fenntarthatósági témahét a Munkácsyban

Március 18-tól 24-ig a fenntartható fejlődés köré szerveződött a Munkácsy Gimnázium egész hetes programja.

A tantermek falain belül a csoportokban folyó munkát digitális alkalmazások, tanulói előadások, játékos feladatok színesítették. Az osztálytermeken túl lehetőség volt a témához igazodó előadások, kiállítások megtekintésére, helyszíni látogatásokra, országos, megyei és városi rendezvényekhez, versenyekhez való csatlakozásra.

Beszámoló »

2019. március

Francia dalverseny

Minden tanévben márciusi hónapban kezdetét veszi országszerte az a frankofón fesztivál, mely során különböző kulturális programok közül választhatnak a francia kultúra felől érdeklődök. Ennek a programsorozatnak részesei voltunk mi is. Már hagyománnyá vált iskolánkban a Budapesten megszervezésre kerülő "Mardi Gras" dalversenyen való szereplés.

Iskolánk másodszor csatlakozott a programsorozathoz. Az idei tanévben három diák képviselte iskolánkat: Maza Míra (9.kny) és Hortobágyi Éva (10.c) duója - Maître Gims: Est-ce que tu m'aimes - valamint Hofrics Nárcisz - Le chemin de la vie - szólója került bemutatásra.

Beszámoló »

2019. március

IX. Regionális újlatin/latin
és orosz nyelvi kiejtési verseny

2019. március 1-jén Pécsett zajlott a IX. Regionális újlatin/latin és orosz nyelvi kiejtési verseny, melyen hat tanuló képviselte intézményünket.

Élménybeszámoló »

Eredmények »

2019. március

Junior MTDK Konferencia 2019

2019. február 27-án került sor a Munkácsy Tudományos Diákköri Konferencia Junior kategóriájának szóbeli fordulójára.

A végeredményt (itt) a korábban írásban beadott pályaművek értékelése, és a szóbeli védésen nyújtott teljesítmény alapján alakította ki a zsűri.

A díjazott és résztvevő diákoknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk!

A junior konferenciáról készült fotókat itt »
tekinthetik meg.

2019. február

Töris kirándulás 2019

Iskolánk 10.f (humán tehetséggondozó) osztálya kiránduláson vett részt februában Budapesten.

Első állomás a Magyar Nemzeti Múzeum volt, ahol megtekintettük az "Ismeretlen Görgei" című kiállítást, majd átsétáltunk a Terror Háza Múzeumba ahol "Szovjet koncentrációs táborok" címmel hallgattunk meg egy történelem órát.

Élménybeszámoló! »

2019. február

Munkacsy-estMunkácsy-est 2019

Névadónk születésének 175.évfordulója alkalmából tehetséges diákjaink előadásban láthattak fergeteges műsort az érdeklődők 2019. február 18-án.

Az elhangzott produkciók és az előadók névsora megtekinthető itt. »

Sor került hagyományainkhoz híven a Pelle-díj átadására is, melynek keretében a kitüntetett pedagógus iskolánk egykori tanulója, Prof. Dr. habil. Szakály Sándor felajánlását vehette át. Professzor Úr hagyományteremtő célzattal iskolánk centenáriumi évében nemes felajánlást tett, melynek értelmében öt éven át célzott módon, a Pelle-díjban részesülő pedagógus jutalmazását kívánja támogatni.

A 2018/2019. tanévben kuratóriumi döntés alapján LIEB MARIANNA történelem-földrajz szakos tanárnő (mesterpedagógus, osztályfőnök, munkaközösség-vezető, vezető-szaktanácsadó) vehette át a díjat.

A Tanárnő munkásságának méltatása megtekinthető itt. »

A rendezvényről készült képeket itt »
tekinthetik meg.

2019. február 18.

Szalagavató 2019

A 2018-19-es tanévben 5 végzős osztály 144 diákja viselheti a felnőtté válást jelző szalagot. A meghívott családtagok, barátok előtt látványos koreográfiákat mutattak be az érettségi előtt állók.

A táncokat Marácziné Keresztes Katalin és Takács László János tanította be.

A Szalagavató rendezvényén készült képeket itt tekeinthetik meg »
A kaposvarmost.hu videóbeszámolója »

2019. február 1

DIÁKOLIMPIAI BAJNOK LETT
A MUNKÁCSY FIÚ RÖPLABDACSAPATA!

Február 7-10. között rendezték meg a 2018/2019. tanévi Röplabda Diákolimpia Országos Döntőjét. A három napos versenyen az V-VI. korcsoportba tartozó lány-, és fiúcsapatok mérték össze tudásukat a "Magyarország diákolimpia bajnoka" címért.

A tornát a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Békés Megyei Diáksport Egyesület közösen szervezte. A középiskolások számára meghirdetett Röplabda Diákolimpia bajnokságra összesen 194 csapat nevezett, s végül közülük került ki az országos döntő 16 legjobb csapata. A 12 fős iskolai csapatok a V-VI. korcsoportban (1999-2003 között születettek) mérkőztek meg a "Magyarország diákolimpia bajnoka" címért. A verseny egyszerre két helyszínen, a békéscsabai Gál Ferenc Főiskola Sportcsarnokában, valamint a Vásárhelyi Pál Szakgimnázium tornatermében zajlott.

A fantasztikus hangulatú versenyen a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium fiú csapata lett korosztályában a bajnok.

A kiemelkedő sportsikerhez gratulálunk!

2019. február (Via kaposvarmost.hu)

Karácsonyi adománygyűjtés

A 2018/2019-es tanévben az eddigi évekhez képest eltérő módon készültek a karácsonyra a Munkácsy Mihály Gimnázium tanulói. A karácsony az az ünnep, amikor jót teszünk egymással, amikor odafigyelünk a másikra. Szerencsére ez nálunk nagyon jól sikerült, mivel idén iskolánk nagyszabású adománygyűjtést szervezett, melynek eredményességéhez hozzájárultak tanáraink, diáktársaink és az iskola dolgozói is.

Több olyan tevékenységet vállaltak, amelyek az ünnepi várakozás meghitt pillanatait gazdagították.

Bővebb beszámoló »

2018. december

centlogo

A Munkácsy Mihály Gimnázium Centenáriumi RendezvénysorozataAlumni Kórus Ünnepi Koncertje

Centenáriumi ünnepségsorozatunk méltó lezárásaként ünnepi koncertet adott az iskolánk egykori tanulóiból összeállt Munkácsy Kórus Alumni.

Dr. Kusz Veronika és Kusz Viktória kezdeményezésére megalakult kórus egykori karnagyaink, Dorogi István és Kardos Kálmánné vezényletével azokat a kórusműveket szólaltatta meg, melyeket iskolai rendezvényeinken, minősítő hangversenyeken, a külföldi utazások során hallhattunk előadásukban. A zongorakíséretet, most is, mint korábban szinte mindig, Kardos Kálmán biztosította.

A kaposvarmost.hu beszámolója »
Kapos.hu tudósítása »

A koncertől készült fotók »

2018. november 24.

geopark

Erasmusplus Ciprus

Iskolánk tanulói, Nagy Rebeka Ráhel, Frányó Bálint, és Pallós László András (10.e) Lieb Marianna és Böröndi Katalin tanárnők kíséretében egy Erasmusplus pályázat keretében egy hetet töltöttek Cipruson. A két éves pályázat, amelyben lengyel, ciprusi, spanyol, bolgár és francia iskolák is részt vesznek, Európa geoparkjainak természeti, társadalmi és kulturális értékeivel foglalkozik.

Élménybeszámoló! »
Fotók hamarosan! »
A pályázat honlapja »
Sonline beszámoló »

2018. november

centlogo

A Munkácsy Mihály Gimnázium Centenáriumi RendezvénysorozataA TÁRSADALOM- ÉS
TERMÉSZETTUDÓSOK KLUBJA

címmel került megrendezésre 2018. október 17-én, iskolánk centenáriumi ünnepségsorozata keretében rendezett legújabb eseménye, melyen egykori munkácsys diákok tartottak előadásokat kutatási témájukból.

A rendezvényről bővebben az alábbi linkeken olvashatnak:
Sonline beszámolója »
Kapos.hu beszámolója »

Fotók az előadásokról »
Beszámóló »

2018. október

Ki tud többet az Egyesült Királyságról?

Idén első alkalommal rendeztük meg iskolánkban a "Ki tud többet az Egyesült királyságról" országismereti versenyt.

A jelentkezések feltétele egy az Egyesült Királysággal kapcsolatos poszter elkészítése volt. A csapatokat 2 részre osztottuk: 7 csapat országismereti teszttel kezdte a versenyt, a többi 6 pedig forgószínpad szerűen járt állomásról állomásra: volt angol étel- és italkóstolás, ír népdal megértése majd közös éneklés élő zene (dob, gitár, hegedű) és ének kísérettel, a druidákról szóló szövegértés, térképészet, versírás és híres személyek felismerése.

A verseny első helyezettje a Breakfast csoport lett, akik 10. évfolyam két tanítási nyelvűek, a második helyezett a Ladies csapat, akiket azért illet elismerés, mert alig 2 hónapja, hogy elkezdték az iskolát, a harmadik helyezett a Queen Victoria 11. évfolyam csapata lett.

2018. október

Megjelent Centenáriumi Évkönyvünk

evkonyv

E-napló

E-naplo

E-ügyintézés

E-ugyintezes

Elérhetőségeink »

Csengetési rend »

Munkácsy Krónika

MK
H K Sz Cs P Sz V


1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

tanacsadas logo

A Munkácsy Gimnáziumért Alapítvány kiemelt támogatója

Kométa logo

Hívószó alapítvány

Lóczy verseny »