OSZTÁLYTALÁLKOZÓK

Tájékoztatjuk egykori diákjainkat, hogy az osztálytalákozók számára iskolánk - a hivatalos nyitvatartási időn kívül - az alábbi időpontokban várja tanulóit.

Előzetes egyeztetés céljából telefonon, vagy emailben várjuk jelentkezésüket.

2020 január 18; március 21; április 18; május 23; augusztus 15; szeptember 19; október 24; november 28.

Szeretettel várjuk minden kedves növendékünket!

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-ának felajánlásával! »

A korábbi években is nagy segítséget nyújtottak a felajánlások kiemelkedő teljesítményű diákjaink elis­merésének támogatásában.
A Munkácsy Gimnáziumért alapítvány adószáma:
19196033-1-14

TRIANON 100

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján iskolánk témanap keretében állít emléket a tragikus napnak. A diákok több lehetőség közül (fotómontázs, plakát, szófelhő, videóüzenet készítése, szabadulószoba megoldása, film, ünnepi megemlékezés megtekintése) választva tekinthetnek vissza a magyarság történetének sorfordító eseményére.


A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan a 11.f, 10.b, 10.f és 8.a osztály tanulóinak irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai alkotásaiból készült online tárlat itt tekinthető meg.
A témanap feladatai pedig itt.

2020. június

Virtuális kiállítás

Különleges tárlat nyílt diákjaink munkáiból, melyet a karantén ihlette gondolatok, érzések mentén állítottak össze a 9. és 10. évfolyam tanulói. Az előkészületeket dr. Toperczer Istvánné, iskolánk rajz és vizuális kultúra szakos pedagógusa segítette.

A kiállítás videó anyaga megtekinthető itt

2020. május

Ballagási ünnepély (előzetes)

Ballagási ünnepélyünk előzetesét itt
tekinthetik meg.

A 2019/2020. tanévben kitüntetett végzős diákjaink névsora itt
tekinthető meg.

2020. április

erasmus

"Mein Deutsch ist gut - ich spreche mit Mut!"

Így szól annak az Erasmus+ projektnek a mottója, melyen március elején két diáktársammal, Reider Katalinnal és Nagy Zsófiával részt vehettünk. De mi is a projekt célja? Mit ismerhettünk meg a programok keretében? Milyen új élményekkel gazdagodtunk?

Berke Zsófia 11.a osztályos tanuló beszámolója itt olvasható.

2020. március

EnergiatudatosVirtuális Erőmű Program

A Virtuális Erőmű Program Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat keretében iskolánk elnyerte az Energiatudatos Iskola 2020 címet!

2020. március

Fekete Lilla ezüstérmes lett
az első Európai Téli Parajátékokon

A Munkácsy Mihály Gimnázium 9.a tanulója Fekete Lilla parasnowboard-versenyző ezüstérmet szerzett a március 29-én megrendezett óriás-műlesikló versenyen, Lengyel­országban.

A kaposvarmost.hu beszámolója a versenyről »
Lapinterjú Fekete Lilla 9.a osztályos parasnowboard-versenyzővel »

2020. március

Ezüst a Munkácsynak!

Február 27 és március 1. között rendezték meg a idei tanév Röplabda Diákolimpia Országos Döntőjét. A négynapos versenyen az V-VI. korcsoportba tartozó fiúcsapatok mérték össze tudásukat a "Magyarország diákolimpia bajnoka" címért.
A tornát a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Somogy Megyei Diáksport Egyesület közösen szervezte. A verseny egyszerre két helyszínen, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola valamint a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tornatermében zajlott.
A végeredmény ugyanaz volt, mint egy évvel korábban, ám most a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ alakulata nyert nagy csatában 3-2-re a somogyi megyeszékelyen a Munkácsy Mihály Gimnázium ellen, vissza vágva így az egy évvel korábbi békéscsabai vereségért.
Mindettől függetlenül a Táncsics gimnázium tornacsarnokát szinte színültig megtöltő hálás nézősereg helyéről felállva vastapssal köszönte meg, illetve búcsúzott el a náluk vendégeskedő Munkácsy fiú röpiseitől.

A kiemelkedő sportsikerhez gratulálunk!

A döntő mérkőzésről bővebben a sonline.hu oldalán olvashatnak Fenyő Gábor tollából.

2020. február

Junior MTDK Konferencia 2020

2020. február 26-án került sor a Munkácsy Tudományos Diákköri Konferencia Junior kategóriájának szóbeli fordulójára.

A végeredményt (itt) a korábban írásban beadott pályaművek értékelése, és a szóbeli védésen nyújtott teljesítmény alapján alakította ki a zsűri.

A díjazott és résztvevő diákoknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk!

A junior konferenciáról készült fotókat itt » tekinthetik meg.

2020. február

Munkácsy-est 2020

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük 2020. február 19-én a Munkácsy-estet. Tehetséges diákjaink színpadi produkciói Munkácsy Mihály életéhez, munkásságához kapcsolódtak névadónk halálának 120. évfordulóján.

Február 20-án rádiós műsorral és kiálltással emlékeztünk meg Munkácsy Mihály születésének évfordulójáról.

A produkciók és az előadók névsora megtekinthető itt.

A Munkácsy-est műsorán készült fényképeket itt
tekinthetik meg.

2020. február 19.

Munkacsy-estPelle-díj átadás 2020

A Munkácsy-est keretében átadásra került a kiemelkedő oktató-nevelő munkát elismerő
Pelle-díj.
Az idei tanévben a kuratórium
TÓTH ANITA
biológia-kémia szakos pedagógusnak ítélte oda az elismerést.

2020. február 19.

VALETE - éljetek boldogul!
Szalagavató 2020

A valétálás 19. századi hagyomány, a végzős diákok búcsúbálja. A 2019-2020-as tanévben 176 diák kapta meg az elválás kezdetét jelző szalagot. Az idei szalagavatón a meghívott vendégek előtt 4 látványos koreográfiát mutattak be a 12. évfolyam diákjai.
Felkészítőik Bognár Alexandra, Simonyi-Hornyák Hajnalka és Takács László János voltak.


A szalagavató ünnepségünkön készült képösszeállítást itt tekeinthetik meg.

A kaposvarmost.hu videóbeszámolója »

2020. január 31

geopark

Geoparks of Europe újabb állomása:
Guadeloupe

2020. január 21-24. között került sor az Erasmus+ Geoparks of Europe program ötödik találkozójára a távoli Guadeloupe szigetén. Az egzotikus sziget felfedezése különleges élményt jelentett a résztvevők számára, a szakmai program a geoparkok és a kultúra kapcsolatát dolgozta fel. A diákok prezentációkat készítettek a témához kapcsolódóan és megosztották egymással ismereteiket, tapasztalataikat. A látványos növény- és állatvilág megismerésén túl belekóstolhattunk a Karib-tengeri sziget kultúrájába, felfedeztük hagyományait, történelmét.
Kalóz Noémi 12.a osztályos tanuló élménybeszámolója »
Gelencsér Márton 11.a osztályos tanuló beszámolója »
Report of experience from Vica Hortobágyi 11.e »
A kirándulásról készült fotók »

2020. január

erasmus

"Mein Deutsch ist gut - ich spreche mit Mut!"

Újabb Erasmus+ projekt kezdődött meg a Munkácsyban!

A programról szóló összefoglalás itt olvasható.

2020. január

Adventi készülődés

December 12-én délután iskolánk tanulói és tanárai vettek részt a karácsonyi kézműves délutánon.

2019. december

Országismereti verseny

Az idei civilizáció versenyt november 14-én rendeztük meg, melynek témája az Amerikai Egyesült Államok volt. A verseny helyszínéül iskolánk szolgált. Több érdekes feladattal és kihívással találkoztunk a vetélkedő során.

A vetélkedőről bővebben itt olvashattok.

Fotók a versenyről »

2019. november

díjátadó

GEOGRÁFUS TEHETSÉGNAP

A Magyar Földrajzi Társaság, a PTE Modern Geográfus Alapítványa és a Lóczy Lajos Geográfus Tehetségpont szervezésében ebben a tanévben is megrendezésre került a GEOGRÁFUS TEHETSÉGNAP, amelyen az érdeklődők a geográfus szakma szépségeiről, a földrajzban rejlő lehető­ségekről hallhattak érdekes előadásokat.

A SONLINE beszámolója itt érhető el. »

Élménybeszámoló a Geonapról itt olvasható.

2019. november

Kaposvári Innovációs verseny döntője

Két munkácsys csapat is részt vett a KIV-AGY kaposvári innovációs verseny döntőjében. Az ered­ményről bővebben itt olvashat.


2019. október

Tanulmányi kirándulás a Terror Háza Múzeumba
és a Holokauszt Emlékmúzeumba

2019. november 7-én a 12.d osztály tanulmányi kiránduláson vett részt Budapesten.

A kirándulásról bővebben itt olvashattok.

2019. november

nyelvSegítség a második
idegennyelv-választásához

Melyik nyelvet válasszam? Gyakran merül fel a kérdés szülőkben és diákokban egyaránt. A lehetőségek bemutatásával szeretnénk segítséget nyújtani a döntésben.

Második idegennyelv-választás »

2019. október

Csaba királyfi csillagösvényén
- Határtalanul Erdélyben

Azok közé a szerencsés osztályok közé tartozunk, akik a Határtalanul program keretein belül, eltölthettek egy tar­talmas hetet Erdélyben.

Székelyföldi kalandunk október 7-én kezdődött, az egy hétig tartó tanulmányi kiránduláson harminc tanuló és három kí­sérő tanár vett részt.

A 11.e osztály kalandjairól itt olvashattok.

Fotók a kirándulásról »

2019. október

geopark

Geoparkok nyomában Magyarországon

2019. szeptember 30. és október 04. között került sor az Erasmus+ Geopark program újabb, immáron negyedik találkozójára iskolánkban. A magyarországi program a geoparkok és a turizmus kapcsolatát dolgozta fel. A diákok prezentációkat készítettek a témához kapcsolódóan és megosztották egymással, ezzel kapcsolatos ismereteiket, tapasztalataikat. Majd egy egynapos tanulmányi út során megismerkedhettek a Bakony - Balaton Geopark természeti kincseivel és kulturális örökségével.


Élménybeszámoló! »
Az esményről készült fotók »
A kapos.hu beszámolója az eseményről »

2019. október

Állatok világnapja a Munkácsyban

Október 4-én az állatok világnapján az ember és az állat együttélésének fontosságára hívtuk fel a figyelmet. A Munkácsy Gimnázium aulájában megtekinthető, a 7-10. évfolyamos tanulók bevonásával született kiállítás a veszélyeztetett fajokra és azok élőhelyeit érintő környezetvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet.

A 7. és 8. osztályosoknak a felelős állattartásról a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője, Boncz Edit tartott előadást. Majd az idősebbeknek dr. Ábrahám Levente PhD, entomológus a biodiverzitás megőrzésének fontosságáról beszélt.

Beszámoló »

2019. október

Kutatók éjszakája a Munkácsyban 2019

Szeptember utolsó csütörtökén az idei tanévben is megrendezésre került a Kutatók éjszakája, melyen 70 csapat, összesen 281 diák vett részt. Nagy örömünkre több általános iskola is elfogadta a meghívásunkat, így 18 általános iskolai csapat versenyzett.

Izgalmas programokkal vártuk a sok érdeklődő, tanulni vágyó diákot.

Hodics Júlia 7.a osztályos tanuló így ír a délutánról: "Idén vettem részt először a Kutatók éjszakáján. Nagyon élveztem. Tetszett, hogy nem volt ellenségeskedés a csapatok között. Az osztályunkból majdnem mindenki indult. A versenyen elértük az összpontszám nyolcvan százalékát, ráadásul másodikak lettünk a hetedik osztályos kategóriában. Két régi osztálytársam is részt vett a rendezvényen. A feladatok nem voltak túl könnyűek, de túl nehezek sem. Nekem a legjobban a hulladékszobrászat és a »Milyen lesz a világunk 2030-ban?« című állomás tetszett, mert nagyon érdekel a környezetvédelem, de a kémiai előadás is jó volt."

A versenyen mindenki nyert, hiszen sok érdekes információt gyűjthetett össze, szélesíthette természettudományos ismereteit.

A rendezvényen készült fotók »

Eredmények »

2019. szeptember

Bergámóból cserediákokat fogadtunk

Ez év áprilisában Bergamóban jártunk, iskolai diákcsereprogramban vettünk részt 22 munkácsys diák és két kísérőtanár. Az egyhetes fogadást szeptemberben viszonoztuk. A már jól ismert diákokat szeretettel fogadtuk 21-én, szombaton az első este folyamán családjainknál.

Élménybeszámoló! »

2019. szeptember

Központi Tanévnyitó Kaposváron

Iskolánk tanára, Türgyei Krisztina angol nyelv szakos pedagógus a 2019-2020. tanév városi tanévnyitó rendez­vényén a tanulók nevelése, oktatása érdekében végzett kiemelkedő színvonalú, eredményes pedagógiai munkájáért polgármesteri dicsérő oklevelet vett át.

Tanárnő kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységét kö­szönjük, az elismeréshez szívből gratulálunk!

2019. szeptember 1.

Pedagógusnapi kitüntetések

A Városi Pedagógusnap keretében három munkatársunkat köszönthettük elismerésük alkalmából.

Simonne Kutas Zita a Professzor Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere elismerő oklevelét vehette át.

Kántor Tamás sok évtizedes karbantartói tevékenységéért polgármeseri dícséretben részesült.

Berzsánné Csajághy Nóra kiemelkedő tevékenységét a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács ismerte el.

Kollegáinknak elismeréssel gratulálunk!

2019. június

geopark

Geoparkok nyomában Bulgáriában

Négy tanuló két kísérőtanárával, néhány napot töltött Várnában az ERASMUS+ program keretében.

Az útról szóló élménybeszámolót itt olvashatják.

Képek a kirándulásról »

2019. június

Határtalanul Erdélyben 2019

Május 14-én kora reggel 6-kor utunk kezdetét vette és elindultunk Erdélybe, azon belül pedig Hargita megyébe. Az utunk során lehetőségünk volt a buszon meghallgatni az előre elkészített prezentációkat különböző témákból. Sajnos az utazás tovább tartott, mint terveztük a közlekedési munkálatoknak köszönhetően, így este 22-23 óra körül foglaltuk el a szállást.

Bővebb élménybeszámoló itt olvasható.

Képek a kirándulásról »

2019. május

díjátadóKerezsi Endre-díj

Rangos elismerésben részesült Simonné Kutas Zita a Magyar Sport Napja alkalmából hétfőn tartott ünnepségen, Budapesten.

A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium testnevelő-edzője, a Kaposvári Röplabda Akadémi a leány szakág-vezetője a Kerezsi Endre-díjat vehette át a testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, és a diáksport szervezésében végzett, több évtizedes munkájáért.

2019. május

giovanniXIII. Giovanidée Nemzetközi
Ifjúsági Fesztivál bukaresti döntője

Május 10-12-én Bukarestben lezárult egy több hónapig tartó projekt, amelyet a migráció témájában hirdettek meg a szervezők. Iskolánkból négy diák és két kísérőtanár vett készt ennek a rendez­vénynek a döntőjén. A témában készített film 27 alkotásból a 2. helyezést érte el.

Beszámoló a fesztiválról »

2019. május

Lóczy döntő 2019

Május 6. és 8. között került sor a Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny döntőjére iskolánkban. A hétfői megnyitó és szakmai előadások után kedden az elméleti verseny, szerdán a gyakorlati forduló zajlott Patcán. A résztvevők kísérő programként csillagászati bemutatón vettek részt a Zselici Csillagpark kardosfai csillagvizsgálójában.

A 9. évfolyamon a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákja Koszta Benedek (felkészítő: Szőllősy László), a 10. évfolyamon a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanulója Szita Gergely (felkészítő: Szlovák-Baris Katinka) vihette haza a győztesnek járó Lóczy plakettet. Mindkét évfolyam első nyolc helyezettje nyugat-balkáni tanulmányúton vehet részt június végén.

Iskolánkból három tanuló szerepelt a döntőben: Söjtöry Dóra (9.c) az országos 4. helyet, Péntek Kamilla (9.c) az országos 7. helyet szerezte meg (Berzsánné Csajághy Nóra), Bálint Tamás (10.f) pedig az országos 24. helyen zárta a versenyt (Dr. Tapazdiné Klujber Krisztina).

Gratulálunk!

Végeredmény »

Képek a versenyről »

2019. május

BallagásBallagási Ünnepség 2019

"Talán az MMG100-as póló egyszer emlékeztetni fog arra, hogy a múltatok ezen része mindig közös marad, összeköt Benneteket."

Május 4-én ballagtak el a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium végzős diákjai. A 2018/19-es tanévben a 12. évfolyam 144 tanulója vett búcsút az iskolától.

Képek búcsúzó diákjainkról »

A kaposvarmost.hu fotóbeszámolója »

2019. május

díjátadóDÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

A Kaposvári Polgári Casino Elnöksége 2019. évi díját

Dr. Ruisz Györgyné (Csöpikének) ítélte oda,

a nyugalmazott középiskolai tanárnő több évtizedes, elődeink emlékét és hagyományainkat, a magyar nyelvünket védelmező kiállása és a példamutató lokálpatrióta tevékenysége elismeréseként.

Az erről szóló Oklevél, valamint Jambrich Liza keramikusművész "Madonna gyermekével" című kisplasztikájának átadására 2019. április 25-én került sor.

Kedves nyugdíjas munkatársunknak szívből gratulálunk!

2019. április

XXVI. Országos Spanyol Nyelvű Vers-
és Prózamondó Verseny - Tata

2019. április 13-án rendezték meg a XXVI. Országos Spanyol nyelvű Vers- és Prózamondó Versenyt az Eötvös József Gimnáziumban Tatán. A versenyen 21 középiskola 50 tanulója vett részt. A verseny, melynek idén Kuba volt a témája, négy kategóriában zajlott.

Bővebb beszámolót a versenyről itt olvashatnak.

2019. április

Bergamo-i cserekapcsolat

Huszonhárom tanuló két kísérőtanárával együtt Bergamoba látogatott, hogy betekintést nyerjen az itáliai fiatalok mindennapjaiba.

Az útról szóló élménybeszámolót itt olvashatják.

2019. április

geopark

Geoparkok nyomában Spanyolországban

Három tanuló két kísérő tanárával Spanyolországban töltött néhány napot ERASMUS+ program keretében.

Az útról szóló élménybeszámolót itt olvashatják.

2019. április

A magyar költészet hete a Munkácsyban

Változatos programokkal emlékeztünk április 11-e hetében a magyar költészet napjára. Munkácsys kis költők nagy versei kerültek a VERSFALra, rendhagyó irodalomórát tartott Szép Gergő, SLAM POETRY előadó, hely- és IRODALOMTÖRTÉNETI KIRÁNDULÁSon vett részt a 11. évfolyam, és verselő diákok, amolyan VERSKOMMANDÓ lepte meg az iskola minden tanulóját és tanárát.

Beszámoló a programokról »

2019. április

Helyesírási verseny francia nyelven az ELTÉ-n

2019. március 29-én 15. alkalommal került megrendezésre a Grande dictée (a nagy helyesírási verseny). Több évi kihagyás után ismét indultunk a versenyen, és tanulóink eredményesen szerepeltek a nagyhírű budapesti Kölcsey, az aszódi és pásztói két tanítási gimnáziumok mellett.

Élménybeszámoló »

A részletes eredményről itt olvashattok.

2019. március

toxikaRendhagyó osztályfőnöki óra
a szenvedélybetegségekről

2019. március 27-én dr. Zacher Gábor toxikológus tartott előadást a kaposvári sportcsarnokban a szenvedélybetegségekről és azok hatásairól. Ezen a rendezvényen a Munkácsy Mihály Gimnázium is rengeteg diákkal képviseltette magát, akik egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretein belül ismerkedhettek meg a függőség következményeivel.

2019. március

Frankofón nap a Munkácsyban

A második idegen nyelv választásának megkönnyítését segítette a gimnázium leendő tanulói számára a francia nyelvet művelők összefogásából éledt program.

Változatos feladatok, jó hangulat, és gasztronómiai utazás jellemezte a délutánt.

Élménybeszámoló »

2019. március

Senior MTDK Konferencia 2019

2019. március 26-án került sor a Munkácsy Tudományos Diákköri Konferencia Senior kategóriájának szóbeli fordulójára. A rendezvényen a diákok természettudományi és társadalomtudományi kategóriában versenyeztek.

A végeredményt (itt) a korábban írásban beadott pályaművek értékelése, és a szóbeli védésen nyújtott teljesítmény alapján alakította ki a zsűri.

A díjazott és résztvevő diákoknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk!

A senior konferenciáról készült fotókat itt »
tekinthetik meg.

2019. március

Tiéd a SZÓ-TÁR
szótárhasználati vetélkedő

A GRIMM Kiadó gondozásában három online fordulót követően, iskolánk három csapata – egy spanyol, egy francia, egy orosz nyelvet tanuló – az országos döntőbe jutott, ahol első, második, és negyedik helyezést szereztek.

Az országos döntőre 2019. március 22-én került sor Szegeden.

A résztvevő diákoknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk!

Élménybeszámoló »

Eredmények »

2019. március

Fenntarthatósági témahét a Munkácsyban

Március 18-tól 24-ig a fenntartható fejlődés köré szerveződött a Munkácsy Gimnázium egész hetes programja.

A tantermek falain belül a csoportokban folyó munkát digitális alkalmazások, tanulói előadások, játékos feladatok színesítették. Az osztálytermeken túl lehetőség volt a témához igazodó előadások, kiállítások megtekintésére, helyszíni látogatásokra, országos, megyei és városi rendezvényekhez, versenyekhez való csatlakozásra.

Beszámoló »

2019. március

Megjelent Centenáriumi Évkönyvünk

evkonyv

E-napló

E-naplo

E-ügyintézés

E-ugyintezes

Elérhetőségeink »

Csengetési rend »

Munkácsy Krónika

MK
H K Sz Cs P Sz V


1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
tanacsadas logo

A Munkácsy Gimnáziumért Alapítvány kiemelt támogatója

Kométa logo

Hívószó alapítvány

Lóczy verseny »