Erasmusplus Ciprus

geo

2018. november 3. és 10. között, egy hetet töltöttünk Cipruson egy Erasmus+ program keretében. A részvétel feltétele volt a jó angol kommunikációs készség, valamint a földrajzban elért eredmények, illetve a tantárgy iránti érdeklődés.

Az első két napunk szabad volt, amit a fogadó családok és a helyi diákok körében tölthettünk ismerkedéssel. A hivatalos program 5-én, hétfőn kezdődött. A limassoli partner iskolában egy kémia és egy fizika órán vehettünk részt. Ezt követően a ciprusi diákok előadást tartottak a városukról és az iskolájukról. Mi is bemutattuk Kaposvárt és iskolánkat prezentáció formájában. Később, a terepi munka helyszíne, a trodosi geopark bemutatására is sor került, majd egy interaktív órán vettünk részt, ahol párokba osztva azt a feladatot kaptuk, hogy egy arcot készítsünk. Aznap este megismerkedhettünk a ciprusi kultúrával és a helyi ételekkel.

Második napon a Trodos-hegységbe látogattunk el, ahol a helyi látogatóközpontban ismerhettük meg a hegység keletkezését, felépítését, kőzeteit és ásványkincseit. Ezután egy tanösvényen sétálva ismerhettük meg a helyi flórát és faunát. A sétát követően egy helyi étteremben tradicionális ciprusi ételeket ettünk. Aznap este egy nemzetközi estét tartottak, amin minden csoport bemutatta az országát, étel, zene, tánc és kisfilm segítségével.

Szerdán, a program utolsó napján két, a Trodos-hegységben készített képpel kellett beneveznünk egy versenybe. Ezután egy, az előző nap gyűjtött követ kellett kifestenünk. A festést követően, csoportokra osztva prezentációt készítettünk a trodosi geoparkban szerzett ismereteinkből, amit később előadtunk a többi résztvevőnek.

Csütörtökön a legtöbben már elutaztak, de nekünk a lengyel csoporttal együtt volt alkalmunk elutazni Nicosiába. Az út során betekintést nyerhettünk Ciprus történelmébe.

A pénteki napunk, valamint a szombat délelőttünk szabad volt, majd délután repülőre szálltunk és hazarepültünk sok új élménnyel, tapasztalattal és új barátságokkal.

Nagy Rebeka Ráhel, Pallós András, Frányó Bálint (10.e)