Tiéd a SZÓ-TÁR szótárhasználati vetélkedő

mnm

Tekintve, hogy spanyol tudásunk egyelőre az erősen fejlesztendő kategóriába sorolható, kis csapatunk fenntartással kezelte a Grimm Szótárhasználati Versenyre való felhívást. Ugyan nem igazán voltunk biztosak magunkban, de nem is volt mit veszítenünk, így belevágtunk.

Az első fordulók igazán békésen, jó hangulatban teltek, a spanyolórák keretein belül töltöttük ki az online feladatsorokat. Csupán egy legfrissebb kiadású szótárra és egy laptopra volt szükségünk, a néhol idegtépően részletes utánajárást igénylő feladványok megoldásához.

Szinte észrevétlenül jutottunk egyre előrébb a selejtezőkben, így (számunkra is) meglepő módon Tóthné Ruppert Éva tanárnő márciusban, a döntőbe jutásunk hírével fogadott minket.

Az országos fordulóra március 22-én került sor Szegeden, ahol már személyesen kellett megjelennünk, így kisbuszba pattanva robogtunk el az halászlé alföldi szülővárosába Kondorayné Németh Szilvia tanárnő kíséretében. Odaérve, buszvezetőnk gyorsaságának köszönhetően a megmérettetés előtt lehetőségünk volt még felfedezni a várost, majd a megfelelő mennyiségű süti és kávé elfogyasztása után készen is álltunk.

mnm

A döntő több szempontból kihívást jelentett mindhármunk számára, hiszen az addig megszokott 90 perc helyett most csak 60 perc állt rendelkezésünkre, ráadásul a feladványok sem a várt nehézségi szinttel operáltak. Pár feladat utasításának értelmezésénél is akadályokba ütköztünk már, a megoldásukról nem is beszélve. Nem egyszer előfordult, hogy hárman háromfelé böngésztünk, írtunk, pánikoltunk. Minden csapattag teljes körű koncentrációjára szükség volt ahhoz, hogy az utolsó gondolatunkat is időben papírra vethessük, azonban a feszült figyelem végül kifizetődött, még körülbelül 4 másodpercünk maradt is 😀.

A stresszt egy, a főtéren való sütkérezéssel vezettük le hamburger barátunk társaságában, majd egy további 3 és fél órás út után megfáradva, ámde élményekkel és büszkeséggel telve érkeztünk haza. Ugyan mindenki a célnyelvi területre szervezett jutalomútban bízott (ami esetünkben egy spanyolországi fiestát jelentett volna), ezt csak a kategóriák összesítettben legtöbb pontot gyűjtött győztesei tudhatták magukénak. Nekünk "be kellett érnünk" a kategóriánk első helyezettjének járó nyereményekkel, de egyikünk sem sírta álomba magát, épp ellenkezőleg.

Még nagyobb elszántsággal indulunk neki jövőre is a megmérettetésnek, és reméljük a következő beszámolót már a spanyol tengerpartról gépelhetjük majd.

Németh Judit Emília 11.e