La grande dictée - helyesírási verseny az ELTE Francia tanszékén

Grande dictée

2019. március 29-én kis csapatunk - 23 tanuló és 2 kísérőtanár - a kora reggeli órákban indult el Kaposvárról, hogy a diákok megmérettessenek, és felmérhessék francia nyelvi ismereteiket, az immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő helyesírási versenyen.

A 10.00-kor kezdődő tollbamondás 11.00-kor fejeződött be, utána a Nemzeti Múzeum Magyarország történetéről szóló állandó kiállítását néztük meg.

Utunk a múzeumból a Francia Intézetbe vezetett, ahol Majoros Ottó, a könyvtár felelőse, a médiatárral ismertetett meg bennünket, továbbá tájékoztatott arról is, hogy az intézet könyvállományán kívül milyen lehetőségek vannak még az idegen nyelvet tanulók számára.

Elmondta, hogy itt lehet jelentkezni a Tempus Közalapítvány ösztöndíjaira, de szaknyelvi kurzusokat is kínálnak, a szokásos középfokú és felsőfokú nyelvvizsga felkészítőn túl is.

A délután hátra levő részében szabadidőt is kaptunk, hogy élvezhessük a napsütést, a Duna-parton ülve gyönyörködhessünk fővárosunk szépségében.

A helyesírási verseny díjkiosztó ünnepségére már nem volt időnk visszamenni, de örömmel tudtuk meg, hogy Kovács Karina Anna 9. e osztályos tanuló 10. helyezést ért el az 1. kategóriában, míg Hábel Eszter 12. e osztályos tanuló 6. helyezést szerzett a 2. kategóriában szereplők között.

Jó hangulatban, kellemes élményekkel tértünk haza a kirándulással egybekötött versenyről.

Kovács Lili Hanna (9.e)