Geoparkok nyomában Spanyolországban

Az Erasmus+ Geoparks of Europe program keretein belül lehetőségünk nyílt arra, hogy felfedezzük Spanyolország Geoparkjait. A programban Magyarországon és Spanyolországon kívül Ciprus, Lengyelország, Bulgária és Franciaország vett részt.

kep1

2019. április 7-én vasárnap a hajnali órákban indultunk el, majd Európa egy részét átszelve az esti órákban már Vélez-Rubioban találkozhattunk fogagadócsaládainkkal. A hétfői napot iskolalátogatással kezdtük, ahol egy fárasztó testnevelés óra után egy francia és egy spanyol órán tettünk látogatást. A délutáni órákban a közelben található hegyekhez indultunk, ahol őskori barlangrajzokat tekintettünk meg, amelyeket körülbelül száz éve fedeztek fel. A legrégebbi rajz 22000 éves lehetett és egy lovat ábrázolt.

kep2

A keddi napon egy egész napos program várt ránk. Egy múzeumban kezdtük, ahol megtudtuk hogyan képződött Spanyolország déli része és az azt felépítő kőzeteket és kristályokat is megnézhettük. A nap további részét a Földközi-tenger partjánál töltöttük. Először egy kilátónál pihentünk le, ahol egy füzetben kellet ábrázolnunk a minket körülvevő vulkánok kialakulását. Miután mindenki elkészült továbbálltunk, hogy a tenger homokos partjain sétáljunk. A homokos part hamar átváltozott egy hegyes szakasszá és szembesülnünk kellett a ténnyel, miszerint egy három órás túrát terveztek nekünk. Szerencsére a tenger és a bazaltorgonák látványa kárpótolt minket és a fáradságot sem éreztük magunkon.

kep3

A szerdai napot is a hegyekben kezdtük. A szervezők ismét visszarepítettek minket az őskorba, hiszen az akkoriban a hegyekben élő emberek házainak maradványait tanulmányozhattuk. Még egy mumifikálódott tetemet is láttunk, ami a véletlennek köszönhetően maradt fenn. Az őskori házak után egy XXI. századi házba látogattunk el, ami egyáltalán nem mondható szokványosnak. A család egy barlang belsejében tölti mindennapjait és egy múzeumot készítenek otthonukból telis-tele mezőgazdasági és egyéb korábban használatban lévő eszközökkel.

kep4Csütörtökön a program alatt használt füzeteket tanulmányoztuk, előadást tartottunk városunkról és a másik országok tájékoztatóját is végighallgattuk. A nap végén több ország tagjai is elindultak szülőföldjeikre, ezért mi is szomorúan észleltük, hogy vészesen közeledik a program vége, de tudtuk, hogy a pénteki nap számos emlékezetes pillanatot tartogat számunkra.

Granadába látogattunk, ahol a spanyol nagyváros épületei mellett az arab kultúra különleges és lélegzetelállító épületeiben is csodálkozhattunk. Szombaton elérkezett a búcsú ideje. Miután elváltunk új barátainktól Kaposvár felé vettük az irányt és vasárnap a hajnali órákban már saját ágyunkban hajthattuk álomra fejünket.