Karácsonyi adománygyűjtés

adom2

A 2018/2019-es tanévben az eddigi évekhez képest eltérő módon készültek a karácsonyra a Munkácsy Mihály Gimnázium tanulói. A karácsony az az ünnep, amikor jót teszünk egymással, amikor odafigyelünk a másikra. Szerencsére ez nálunk nagyon jól sikerült, mivel idén iskolánk nagyszabású adománygyűjtést szervezett, melynek eredményességéhez hozzájárultak tanáraink, diáktársaink és az iskola dolgozói is.

A 9.a osztályos diákok személyesen adták át az általuk összegyűjtött tartós élelmiszereket, ruhaneműket és játékokat egy rászoruló családnak. A 12.e osztályos tanulók szervezésében iskolánk diákjai bekapcsolódtak az Evangélikus Egyház adománygyűjtésébe, 24 cipősdoboznyi ajándékot küldtek Kárpátaljára. Diákjaink által készített kézműves tárgyakból karácsonyi vásárt szerveztünk, valamint a diákok által szervezett jótékonysági est bevételét a DÖK kapta, a nagyszabású iskolai adománygyűjtés felajánlásait különböző intézményekhez juttattuk el. A sok ajándék (például: játékok, mesekönyvek, ruhák) mellett két olyan doboz is kihelyezésre került, melyekben pénzt gyűjthettünk. Az összegyűjtött összegből a segítő diákok szaloncukrot és csokoládét vettek az óvodás gyermekek részére. Ehhez a programunkhoz csatlakozó két általános iskola (Honvéd utcai Tagiskola, Kisfaludy Iskola) adományai is nagyban gazdagították a felajánlásainkat. Szétválogattuk és dobozoltuk az ajándékokat, majd ezeket szétosztottuk óvodákban és az Anyaotthonban.

Közel tíz alkalommal vettünk részt olyan programokon, melyekkel örömet szereztünk kisgyermekeknek és családoknak az ünnepek előtt. Személy szerint elmondhatom, hogy nagyon felemelő érzés volt ezeken a helyeken időt tölteni, segíteni, valamint ajándékozni.

adom1

Részt vehettem iskolákban foglalkozásokon. Például a kaposvári Duráczky József Általános Iskolában kézműveskedtünk, beszélgettem az ott tanuló gyerekekkel. Mint kiderült, a karácsony legfőbb gondolatával ("Jobb adni, mint kapni") ők is egyetértenek. Jó volt ezeket hallani és tudni, hogy megértették a lényeget. Tartottunk meseolvasást, ami nagyon tetszett a kicsiknek, majd megajándékoztuk őket az összegyűjtött adományok egy részével. Felejthetetlen élménnyel távoztunk.

Ellátogattunk óvodákba is (Arany János utcai Óvoda, Békevár Óvoda, Bajcsy Zsilinszky Óvoda, Nemzetőr Sori Óvoda), ahol mesét olvastunk a kicsiknek, rajzoltunk, készítettünk ajándékokat, énekeltünk és nagyon sokat játszottunk együtt. A szülőknek átadtuk az ajándékokat és szaloncukrokat, nehogy valaki ezek nélkül térjen haza.

Néhányan a kórház gyerekosztályára is ellátogattak, ahol sor került meseolvasásra és ajándékozásra. Az iskolánkból két diák a Mikulás mellé szegődött krampusznak a főtéren.

Az adományozás a mesefelolvasással, a kisgyermekek foglalkoztatásával vagy épp a játékok szétosztásával elérte célját. Nagyon jó érzés volt látni mind a gyerekek, mind a felnőttek arcán azt a hálás és boldog arckifejezést, amivel a felajánlásainkat jutalmazták. Hálás vagyok az iskolámnak mindazért a sok lehetőségért, amit ez a tevékenység kínált. Nagyon remélem, hogy jövőre több diákkal együtt vehetünk részt ezen a kezdeményezésen.

Még egyszer nagyon szépen köszönjük a támogatásokat a tanároknak, iskolánk dolgozóinak és a programban részt vevő diáktársainknak.

Vinczellér Rózsa (11.d)